מוזיאון לכלל יוצאי הודו בישראל

יהדות הודו הגיעה לישראל החל מימיה הראשונים כמדינה. הקהילות השונות של יהדות הודו הגיעו באופן נפרד ומנותק האחת מהשנייה והעולים מהקהילות השונות אף נשלחו למקומות שונים והועסקו בתחומי חיים שונים. מסיבות רבות במשך שבעה עשורים שאנו כאן, לא צלח בידי יהדות הודו לאחד שורות ולפעול למען הקמת מרכז תרבות ומורשת אחוד.

בשנים האחרונות חברו יחד שתי עמותות:

המרכז למורשת יהדות הודו בישראל I.J.H.C שבה חברו יחד נציגים מכל קהילות של יהדות הודו

בשיתוף עם המרכז למורשת יהדות קוצי'ן בישראל אשר הקימו מוזיאון ליהדות קוצי'ן במושב נבטים.

יחד , פועלות שתי העמותות להגשמת החלום להקמת מרכז תרבות ומורשת לכלל קהילות יהדות הודו בסמיכות למוזיאון הקיים במושב נבטים. 

ראשי העמותות פנו לתורמים אשר הסכימו לתרום סכום כסף ראשוני לצורך הכנת תכנית אדריכלית רעיונית למרכז. תכנית שכזו הוכנה והוצגה בפני חברי הוועדים המנהלים של שתי העמותות אשר בירכו על שיתוף הפעולה ואישרו את הקמת המרכז.

 

הרעיון העיצובי

הרעיון העיצובי של המרכז מבוסס על פרח הלוטוס. הפרח הלאומי של הודו.

כאשר נופלים עלי הכותרת של הפרח נותר הגביע שמכיל בתוכו את הזרעים, זרעים אלה שנושאים את הקוד הגנטי של הצמח , את ה- DNA שלו. בהשראתו עוצב המרכז כשלושה מעגלים עיקריים אשר נושאים עימם את מורשתנו , את הקוד הגנטי שלנו קהילות יהדות הודו.  

 מעגל מורשת שיכלול מוזיאון שיציג את כלל הקהילות, ספריה, מרכז מחקר, חדר מוזיקה עם כלים ייעודיים הודים ואולפן הקלטות ותיעוד, אודיטוריום שיכלול 300 מקומות ישיבה, חדרי משרדים והנהלה.

מעגל רוחני שיכלול את בית הכנסת הקוצי'ני הקיים , אולם תצוגה למודלים של כלל בתי הכנסת שבהודו, אתר זיכרון לחללי הקהילה.

מעגל יצירה שיכלול את המסעדה ההודית שאי אפשר בלעדיה, אולם יצירה (שנקרא גם "חדר מלוכלך" – לחוגים מלכלכים כמו יצירה בעיסת נייר, עפיפונים הודיים וכו' ) , אולם לתרגול וסדנאות מדיטציה ויוגה ורחבה עם עגלות ודוכנים לבזאר הודי.

בין המעגלים ובתוכם ישנם חללים שאותם נהפוך לגנים בוטנאים. מקומות למנוחה, שלווה ורגיעה, הקשבה למוזיקה ותרגול יוגה ומדיטציה. 

השרטוטים המוצגים בהמשך הם התכנית הרעיונית הראשונית. ואתם מוזמנים לראות ולהתרשם.

בימים אלה אנו עמלים בשיתוף עם משרד אדריכלים להכנת תכניות מפורטות להקמת האודיטוריום כשלב ראשון של הקמת המרכז כולו.  כרגע היעד לפתיחת האודיטוריום הוא סוף שנת 2021.